Anyuka puszilja a gyerekét egy padon ülve. Baba rózsaszín ruhában. Anyuka farmerben és fehér blúzban.

A kórházból is hazakísér a hüvelyi folyás

Egy kisbaba érkezése sok változással jár, elvégre egy teljesen új családtagról kell gondoskodni. Kilenc hónapig testileg és érzelmileg is együtt növekedik mama és baba az összehangolódás és a fejlődés jegyében. Ezek az átalakulások a szülés után is folytatódnak.
 
A női test változása és alkalmazkodása folytatódik a szülés után is. Először is megszabadul attól az extra vér és testszövettől, amely elősegítette a baba (babák) növekedését a méhben. Ez hozzátartozik a gyógyulás és felépülés folyamatához. Olvass tovább, hogy mindent megtudj a szülés után jelentkező folyásról.

Gyerekágyi folyás - mi az a lochia?

Szülés közben sok mindenen keresztül megy a női test, azon belül is főként az intim területek. Természetesnek tekinthető a folyás megtapasztalása, mivel a terhesség alatt nélkülözhetetlen méhnyálkahártyának ki kell ürülnie a szervezetből a gyógyulás érdekében. Ezt a fajta hüvelyváladékot hívják lochiának. Meglepően hasonló a menstruációs vérzéshez, ezért sem árt tudni a létezéséről. Jobb, ha számítunk rá, a szülés után még hat hétig is velünk lehet. 
 
A menstruációs vérhez hasonlóan ez a váladék sem homogén. A lochia egy véres, nyálkás folyás, amiben a méhlepény és a méhnyálkahártya maradványai valamint fehérvérsejtek találhatóak. A sűrűsége változik az idő előrehaladtával. Kezdetben inkább véresebb, majd pár hét múlva már nyálkásabb állagú.

Lochia a hüvelyi szülés után

Közvetlenül a szülés után a lochia többnyire élénk vagy sötétvörös vérből áll, szagát tekintve is menstruációs vérhez hasonlítható. Megjelenhetnek benne alvadék darabok, legtöbbször a szőlőhöz vagy aszalt szilvához hasonló méretben, de előfordulhat egy-egy nagyobb darab is.
 
A szülést követő négy-hét napban a vér színe egyre rózsaszínűbbé vagy barnássá válik, és az alvadékok egyre kisebbek lesznek vagy akár teljesen el is tűnnek.
 
Az első hét végére a váladék kifehéredik vagy sárgásabb színre vált. A mennyisége is fokozatosan csökken, míg végül körülbelül 3-6 hét múlva megszűnik.

Lochia császármetszés után

Amennyiben császármetszésed volt, akkor valószínűleg kevesebb mennyiségű lochiát tapasztalsz majd. Ennek az az oka, hogy császármetszés során a méhet tamponnal vagy szivaccsal megtisztítják miközben a méhlepény eltávolítását végzik. Így a felesleges vérrögök és hártyák nem folyás formájában távoznak a szervezetből, úgy mint hüvelyi szülés esetén [1].
 
Kevesebb lochia esetén is számítani lehet vérzésre és folyásra az első néhány hétben. A színe fokozatosan változik pirosból barnára, majd végül sárgára vagy áttetszővé. Jó hír, hogy végül néhány héten belül abbamarad, és visszatérhet a menstruációs ciklus.

Mi a teendő a szülés utáni folyással?

A szülés utáni váladékozás elkerülhetetlen, és annak ellenére, hogy természetes része a szülésnek, mégsem szokás róla beszélni. Mindazok tetejébe, hogy egy újszülöttről kell gondoskodod, még ezzel is meg kell valahogy birkózni. De ne csüggedj, a szeretteid és segítőid támogatásával, és a megfelelő termékekkel ez könnyebben kezelhető, mint hinnéd!
 
Mindennél fontosabb észben tartani, hogy a betéteket gyakran kell cserélni, mert ezzel lehet megakadályozni a fertőzés kialakulását. A tamponhasználattól pedig addig érdemes tartózkodni, míg egy szakember meg nem erősíti a használat biztonságát. Ha ebben elbizonytalanodnál, érdemes elolvasnod a szülés utáni tamponhasználat témájában írt tanácsainkat.
 
A kórházban töltött idő alatt kifejezetten erre az időszakra tervezett nagyobb, vastagabb egészségügyi vagy inkontinencia betéteteket használj, amik felfogják a kezdeti erős vérzést. Majd a szülés utáni első pár napon extra nedvszívó betétet javaslunk, mint amilyen az Ultra Long, vagy Goodnight termékünk. Ilyenkor a nők egy része szívesebben használ eldobható vagy többször használható kismama bugyit, mert ezek jobban helyükön tartják az egészségügyi betéteket. Így elkerülhető, hogy a kedvenc fehérneműid foltosak legyenek. 
 
Ha már csökken a folyás mennyisége, akkor áttérhetsz kedvenc betéteidre, mint például az Ultra Regular-ra. Néhány hét múlva pedig már egy vékony tisztasági betét is elegendő, mint amilyen a Long tisztasági betét is. 

Mikor kell orvoshoz fordulni gyermekágyi folyással?

Mindenki másképp éli át a lochia bizarr és egyben csodálatos élményét. Hiába kicsit maszatolós és okoz néha meglepetéseket, a tested gyógyulásának lehetsz szemtanúja, semmi ok az aggodalomra. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni és esetlegesen szakorvosi véleményt is kikérni. 
 
Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a vérzésed kevesebb mint egy órán belül átáztat egy vastag betétet, vagy ha az intenzív vérzés a szülés után néhány nap alatt sem mérséklődik. Ha túlságosan nagy méretű vagy nagyszámú vérrögök vannak jelen a folyásban, akkor az jelentheti, hogy a méh nehezen tud az eredeti méretére visszahúzódni.
 
Íme pár további tünet, amelyre érdemes figyelned:
 
● Fertőzés jelei, például furcsa szagú folyás
● Magas láz vagy hidegrázás
● Nyirkos bőr
● Élénkpiros vérzés, ami a második héten is erős
● Nyomásérzékenység a has egyik vagy mindkét oldalán
● Szédülés vagy ájulás
● Erős, szabálytalan szívverés
 
A szülés utáni folyással kapcsolatban csak egy teendőd van, légy türelmes és adj időt a testednek és a lelkednek a gyógyulásra. Próbálj az öngondoskodásra is fókuszálni, találj időt arra, hogy néha a saját jólléted is elsőbbséget élvezzen. Kérj segítséget a szeretteidtől, ha szükséged van rá, minden más problémát pedig a szuper-nedvszívó betétek majd megoldanak.
 
Ha szeretnél többet tudni arról, hogy mi történik a szülés után, figyelmedbe ajánljuk a  megváltozó hüvelyről és a szülés utáni első menstruációról szóló írásunkat.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő orvosi információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és tanácsért, kérjük fordulj kezelőorvosodhoz![Hivatkozás]

[1]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6363334/