A nemek közötti fájdalomszakadék áthidalása történeteken keresztül. #fájdalomamibennedvan

#fájdalomamibennedvan

Az endometriózistól kezdve az adenomiózisig, a fájdalmas szexen keresztül a vaginizmusig, és azon túl, a fájdalommal kapcsolatos tapasztalataink összetettek és még mindig kétségbeejtően kevéssé ismertek. Mondd el, milyen a #fájdalomamibennedvan! Minél többen tesszük ezt meg, annál inkább leépítjük a szégyent és az elhallgatást, amely megakadályozza, hogy megkapjuk a megérdemelt segítséget. A Projekt V részeként lépéseket teszünk azért, hogy a nők fájdalommal kapcsolatos tapasztalatairól lerántsuk a leplet, hogy a nemek közötti fájdalomszakadékot valós történeteken keresztül hidaljuk át.

176 millióan szenvednek endometriózisban világszerte #fájdalomamibennedvan A menstruációs fájdalom akár olyan intenzív is tud lenni, mint egy szívroham #fájdalomamibennedvan A súlyos görcsök miatt a sürgősségire mentem, mert azt hittem, haldoklom #fájdalomamibennedvan

A Fájdalomszakadék

A nők fájdalmát a történelem folyamán mindig háttérbe szorították, normálisnak minősítették, és ezért elfogadták a női lét természetes részeként. Sőt, a nők 51%-a és a férfiak 52%-a egyetért abban, hogy a menstruációs fájdalom egy olyan jelenség, amivel a nőknek csak meg kell küzdeniük[1]A nők fájdalmát aggasztóan sokszor a túlérzékenység vagy a hisztéria tüneteként kezelik. És a helyzet még súlyosabb, ha fekete, ázsiai vagy vegyes etnikumú nő vagy[2]Nem is beszélve arról a rengeteg megbélyegzésről és a megértés hiányáról, mely akadályozza, hogy a transz és nem bináris közösségek megfelelő ellátást kapjanak a fájdalmaikat illetően.

A következmények borzasztóak lehetnek: orvosi előítélet, kutatás hiánya, krónikus félrediagnosztizálás, a finanszírozás folyamatos hiánya és az elhanyagolás mélyen gyökerező tradíciója, ami miatt a nők évekig diagnosztizálatlanul és kezeletlenül szenvednek. De ennek nem kell így lennie. A fájdalmunk nem normális. Minél többen osztjuk meg milyen a #fájdalomamibennedvan, annál inkább megadjuk fájdalmunknak azt a kifejezhetőséget, amit megérdemel, így követelve, hogy komolyan vegyék. Engedd, hogy a #fájdalomamibennedvan értő fülekre találjon.

A nők 79%-a elismerte, hogy az aggasztó tünetek ellenére nem fordult orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez. #fájdalomamibennedvan

Mit teszünk azért, hogy segítsünk

A Fájdalomszótár

A fájdalom nem mérhető egy tetszőleges 1-től 10-ig terjedő skálán. Új kifejezési módokra van szükségünk. A Fájdalomszótárunk a fájdalom új nyelvezete, amely endometriózisban szenvedők leírásain alapul, akik elmondják, milyen érzés számukra a fájdalom – a taposó kecskepatáktól a szögesdrót testre tekeredéséig.

A Pain Museum

A Pain Museum a világ első olyan tárlata, amely a nemek közötti fájdalomszakadékot vizsgálja. A Pain Museum egy érzékletes utazás a fájdalom világába. #fájdalomamibennedvan történeteket mond el, amelyeket el kell mesélni, feltárja a tabukat, amelyek a fájdalom körüli csendet táplálják, és foglalkozik azzal, hogyan tudunk olyan nyelvet teremteni, melynek segítségével szembenézhetünk a fájdalommal, hogy egy olyan világ felé haladjunk, ahol ez a szenvedés nem valami "normális", egyszerűen elviselendő dolog.

Oszd meg velünk milyen a #fájdalomamibennedvan

Köszönjük minden nőnek, aki a Pain Reportban megosztotta velünk inspiráló történeteit. Ha te is szeretnél közéjük tartozni, és elmondanád a sajátodat, itt megteheted.

Néhány szó a nyelvezetről

A nemi előítéletek sokszor meggátolják a nőket abban, hogy a megfelelő kezelésben részesüljenek. De az endometriózis a transz férfiakat és a nem bináris egyéneket sem kíméli. Ahogy az előítéletek sem. Márkaként, nemi identitástól függetlenül, mindenkinek kínálunk termékeket, akinek csak szüksége van rá. A nyelvhasználatot illetően elköteleztük magunkat a lehető legbefogadóbb megfogalmazások használatára. De azt is tudjuk, hogy sok különféle nézet, identitástudat létezik, melyek megfelelő kifejezésére jelenleg nincs közös nyelvünk, így lehetséges, hogy nem sikerül mindig, mindenki számára elfogadhatóan fogalmaznunk. Még mi is tanuljuk, minden nap.

Kiadványunkban igyekeztünk mindig a lehető legbefogadóbban fogalmazni. Az általunk idézett kutatások egy része viszont olykor nem tett különbséget nemi identitás szerint: a „nők” kifejezés használata ezt tükrözi. Elkötelezettek vagyunk a fájdalom élményének interszekcionális hangsúlyozására - tágabb “Mondd el, milyen a #fájdalomamibennedvan!” kampányunkban nők, transz férfiak és nem bináris emberek történeteit tárjuk fel és osztjuk meg.

[Hivatkozások]