Középkorú, a laptopján ülve dolgozó nő fényképe – Libresse

A menopauza a női élet természetes része, mégis a titokzatosság ködébe burkolózik.

A menopauza tünetei sokként érhetik azokat, akik nem tudják, mire számíthatnak, ezért érdemes már a korai jelekre felfigyelni, és megtenni a szükséges előkészületeket.

Egy nőnél akkor tekinthető elérkezettnek a változókor, ha 12 hónapon keresztül nem menstruál. De már az ezt megelőző időszakban (az úgynevezett perimenopauza alatt) is rengeteg változásra kerül sor. Ez az első hőhullámok, éjszakai izzadások és rendszertelen menzeszek, valamint hangulatingadozások időszaka.

A hőhullám az a jelenség, amikor egy nő hirtelen elviselhetetlen hőséget érez a testében, amely a mellkasából az arcába sugárzik. Mindezt rendszerint kivörösödés és izzadás kíséri. Ilyenkor érdemes rétegesen öltözködni, és természetes anyagú ruhákat viselni, így kevésbé valószínű, hogy kellemetlenül felhevülsz – de ha mégis, csak leveszel magadról egy réteget. Az éjszakai izzadás a hőhullámok éjjeli megfelelője, és ha ez a helyzet, csatakosra izzadva ébredhetsz. Segíthet, ha nyitott ablaknál alszol, és kikészítesz magad mellé egy ventilátort. Az alvás amúgy is gondot okoz a változókorban lévő nőknél, ezért fontos, hogy megtegyük hozzá a szükséges előkészületeket.

A menopauza további tünete a súlygyarapodás és a nyomott hangulat. Ezeket egészséges étrenddel, az élénkítő hatású ételek és italok (például a kávé vagy az alkohol) elhagyásával, valamint rengeteg hangulatjavító tornagyakorlat segítségével enyhítheted. Gyakori az is, hogy rád tör a stressz vagy az elszigetelődés érzése. Ebben az időszakban a szeretteidtől kapott támogatás és valamilyen hatékony stresszkezelési forma, például a meditáció vagy a jóga lehet a segítségedre.

A perimenopauza időszakában normális jelenség a menstruáció rendszertelenné válása, ami különösen akkor ér váratlanul, ha a ciklusod korábban teljesen szabályos volt. Ha azonban a kezed ügyében tartasz valamilyen higiéniai terméket, például a Libresse Ultra betétet, ez sem érhet meglepetésként. A menopauza vizelettartási problémát is okozhat, mivel a hasizomzatban található ösztrogén mennyiségének csökkenése miatt az izmok nem tudják olyan jól lezárni a húgyhólyagot. Hogy ne forduljanak elő balesetek, és a ruhádat se kelljen lecserélned, hordj magadnál néhány darab TENA Lady​​​​​​​ betétet.

A változókorra való felkészülés legfontosabb része, hogy elfogadd a szervezetedben bekövetkező változásokat, beszélgess róluk egy barátoddal vagy családtagoddal, és fogj bele az életmódváltásba. Így nem érzed majd hirtelen azt, hogy teljesen magad alatt vagy esetleg szerencsétlen vagy.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban