FGM típusok illusztráció

A női nemiszerv-csonkítás (más néven FGM) egy olyan eljárás, amely a női nemiszerv bármely részének eltávolításával vagy levágásával, csonkolásával jár. Határozottan nehéz erről a témáról beszélni, de a jelenség megismerése fontos, ha segíteni akarunk az ellene történő fellépésben.

Az FGM (Female genital mutilation) nem olyan téma, amely kötetlen beszélgetések során, például az osztályteremben, otthon, vagy akár egy baráti ebéd közben szóba szokott kerülni. Azonban a tény, hogy ez neme gy könnyen emészthető téma, és elképesztően nehéz róla beszélni, nem jelenti azt, hogy teljesen el kellene vetnünk, hiszen az ilyen komoly és kétségbeejtő problémáknak a megértése az, ami végső soron segít a szükséges tudatosság terjesztésében.

A WHO szerint az FGM specifikusan minden olyan eljárásra vonatkozik, amely a szeméremtest (szeméremajkak, csikló és hüvelynyílás) nem orvosi okokból történő részleges/teljes eltávolításával vagy egyéb sérülésével jár. [1] 

A női nemiszerv-csonkítás világszerte az emberi jogok súlyos megsértésének, a nőkkel szemben elkövetett erőszakos megkülönböztetésnek számít. Becslések szerint körülbelül 200 millió ma élő lány és nő élte át a csonkítás valamilyen formáját, nagy többségük Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika országaiból származik (ahol a csonkítás gyakorlata a legelterjedtebb). [2] 

Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni a csonkításról, illetve arról, hogy mit tehetsz, hogy segíthess.

Mik az FGM fajtái?

A női nemiszerv-csonkítás 4 különböző típusa ismert, amelyek mindegyike a szeméremtest valamilyen formában történő eltávolításával vagy sérülésével jár. Az FGM e négy típusa közöl azonban egyik sem kevésbé fájdalmas vagy elfogadhatóbb, mint a másik - a kategorizálás csak egy módja az FGM-gyakorlatok közötti technikai különbségek osztályozásának. Az End FGM European Network [3] szerint a 4 különböző típus a következő:

1. típus: klitoridektómia

Az FGM első típusa a csiklós részleges vagy teljes eltávolítását jelenti.

2. típus: kimetszés

A 2. típus esetében, amelyet "kimetszésnek" neveznek, a csiklót és a belső szeméremajkakat részben vagy teljesen eltávolítják. Ezen felül néha a külső szeméremajkak is eltávolításra kerülnek.

3. típus: infibuláció

Az infibuláció magának a hüvelynyílásnak a szűkítésére utal. Ezt a szeméremajkak átvágásával és áthelyezésével érik el, hogy egyfajta lezárást hozzanak létre.

4. típus

Az FGM negyedik típusa a szeméremtest bármilyen más, nem orvosi célú fizikai beavatkozásra vonatkozik. Ide tartozhat a szeméremtest bármely részének átszúrása, vágása, kaparása vagy megégetése.

Miért gyakorolják az FGM-et egyes országokban?

Annak ellenére, hogy a világ legtöbb részén a csonkítás teljesen illegális, sajnos néhány országban még mindig végzik, különböző kulturális, vallási vagy társadalmi meggyőződések miatt. Egyes közösségekben az is elterjedt, hogy az FGM a lányok számára a felnőttkorra és a házasságra való felkészülés rítusa. Van olyan nézet is, amely szerint egy nő "piszkos" vagy "férfias", mielőtt átesik a csonkításon. [4] 

Ez csak néhány a számos indoklás közül, amiért ezt az invazív eljárást végzik. Fontos azonban felismerni, hogy ezek egyike sem érvényes (vagy kár igazságos) indok arra, hogy a nőkkel szembeni erőszakos cselekedetnek nevezhető beavatkozást alkalmazzák, hiszen az orvosi indoklás teljes mértékben hiányzik mögüle.

Mik az FGM hatásai?

Mint említettük, a csonkítás gyakorlata nem jár egészségre kifejtett előnyökkel. Súlyos kárt okozhat az áldozatnak, ami egy újabb ok arra, amiért fel kell lépni ellene. Ahogy azt el lehet képzelni, a szeméremtest bármely részének eltávolítása rendkívül fájdalmas folyamat, különösen, hogy érzelmi következmények is párosulnak hozzá, hiszen a test egy intim területnek számító részét erőszakkal változtatják meg.

A csonkítás hihetetlenül káros és tartós fizikai hatásokat fejthet ki a testre. Ezek körül néhány: a nemiszervek szövetének duzzanata, fájdalom szex közben, erőteljes vérzés, fájdalmas és elhúzódó menstruáció, állandó fertőzések (ami meddőséghez vezethet), vizelési problémák, komplikációk szülés során, valamint egyes esetekben akár halál is. [5] 

Az sem meglepő, hogy a csonkítás egy sor érzelmi problémát is okozhat, például depressziót, szorongást, poszttraumás stresszbetegséget, a csonkításra való visszaemlékezéseket, alvászavarokat és alacsony önbecsülést. 

Ezeket a fizikai és érzelmi hatásokat senkinek sem szabadna elviselnie, különösen nem a kiszolgáltatott, gyakran kiskorú lányoknak, akiket alávetnek a csonkolás borzalmainak. Bár nehéz és felzaklató lehet látni, hogy a csonkítás milyen pusztító hatással lehet egy személyre, mégis tehetünk valamit a jövő generációinak védelme érdekében.

Mit tehetsz az FGM elleni küzdelem érdekében?

E nyugtalanító és erőszakos cselekmények megismerése, amelyek szerte a világon történnek, frusztrálttá tehet. Emellett talán nem csak azon gondolkodtál el, hogy jelenleg mit tesznek a csonkítás globális megelőzése érdekében, hanem azon is, hogy személyesen te mit tehetsz, hogy segíts megállítani ezt az embertelen eljárást.

Ha szeretnél részt venni, rengeteg forrás áll rendelkezésedre, amelyeken keresztül már ma elkezdhetsz cselekedni! Például globális kampányok, mint az ENSZ "End FGM" határozata, olyan hivatalos anyagokat tettek közzé, amelyeket megoszthatsz a közösségi média csatornáin, hogy ezzel is segíts terjeszteni az igét és párbeszéd kezdeményezését a csonkításról. Van egy, a női nemiszervek megcsonkításának teljes felszámolására irányuló törekvés erősítését szolgáló felajánlás is, melyet az ENSZ Népesedési Alapjának honlapján tudsz aláírni.

Ha aggódsz, hogy esetleg veszélyben vagy a csonkítás miatt, fontos, hogy észre vedd a figyelmeztető jeleket. Például, ha nemrég kezdtél el menstruálni, vagy ha olyan helyről származol, ahol az FGM bevett gyakorlat és a családod azt tervezi, hogy meglátogatja az adott országot. Ha észreveszed a fenti jelek bármelyikét, ne feledd, léteznek segélyvonalak, amelyek célja, hogy segítséget nyújtsanak neked.

Ha FGM-túlélő vagy, ne habozz, fordulj bármikor a fenti szervezetekhez folyamatos támogatásért. 

A V-zónánkkal kapcsolatos bármely párbeszéd kezdeményezése rávilágít, mennyire fontos erről beszélni és segít a témát övező tabuk leküzdésében. Ha másokat is arra bátorítunk, hogy beszéljenek, az segíthet a legintimebb élményeink megbélyegzésének eltörlésében és a kapcsolódó szégyenérzet csökkentésében. Ki tudja, talán éppen azáltal, hogy kiállsz a csonkítás ellen, segíthetsz valakinek bátorságot gyűjteni ahhoz, hogy megossza tapasztalatait. 

Ha többet szeretnél megtudni a nők intim jólétének javítására irányuló, változást ösztönző kezdeményezéseinkről világszerte, látogass el a Projekt-V oldalunkra.

Orvosi nyilatkozat

The medical information in this article is provided as an information resource only, and is not to be used or relied on for any diagnostic or treatment purposes. Please consult your doctor for guidance about a specific medical condition.

A cikkben szereplő orvosi információk csak információs forrásként szolgálnak és nem használhatók fel, illetve nem támaszkodnak diagnosztikai vagy kezelési célokra. Kérjük, fordulj orvosodhoz, ha egy adott egészségügyi állapottal kapcsolatos útmutatást szeretnél kapni


[Hivatkozások] 

[1]  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/female-genital-mutilation

[2]  https://www.unicef.org/media/files/FGMC_2016_brochure_final_UNICEF_SPREAD.pdf 

[3]  https://www.endfgm.eu/female-genital-mutilation/what-is-fgm/

[4]  Sakeah, Evelyn et al. “Persistent female genital mutilation despite its illegality: Narratives from women and men in northern Ghana.” PloS one vol. 14,4 e0214923. 22 Apr. 2019, doi:10.1371/journal.pone.0214923 

[5]  https://www.nhs.uk/conditions/female-genital-mutilation-fgm/