_MG_3060.jpg

A tudományos magyarázat arra, hogy a menstruáció alatt segít a mozgás

Rengeteg információ olvasható a sportolás és a menstruáció kapcsolatáról; ezek jó része azonban csak tévhit.

Íme, egy klasszikus tévhit: „a menstruációd alatt nem úszhatsz” (tévedés: egy tampont behelyezve minden a legnagyobb rendben lesz), de ugyanígy félrevezető ez is: „a tornázástól csak erősebben görcsölsz” (újabb tévedés: a mozgás épp ellenkezőleg hat, segít enyhíteni a fájdalmat). 

A tévhitek nagy része abban az időben keletkezett, amikor a menstruációról tabu volt beszélgetni, de a témát a legjobb esetben is valamilyen titokzatosság lengte körbe. Ezt szerencsére jóval meghaladtuk. Manapság semmi sem állhat az utunkba, ha csinálni akarunk valamit - egy kis vérzés pláne nem lehet akadály, igaz?

Hát persze! Ha azonban tisztában vagy a menstruációs ciklusod négy szakaszával, és megismered a hónapról hónapra végzett mozgásformák tudományos magyarázatát, azzal jelentősen megkönnyíted az életedet. Mindez az edzésmunkád hatékonyságára is hatással lehet.

Georgie Bruinvels, az UCL Egyetem doktorandusza és a londoni St Mary Egyetem óraadó tudományos segédmunkatársa a menstruációs ciklusnak a női sportolók teljesítményére gyakorolt hatását kutatja. Ő maga is versenyszerűen sportol. A hosszútávfutó Georgie 2015-ben azzal került a címlapokra, hogy élete első indulásával megnyerte a manchesteri maratonversenyt.

Kutatása során érdekes eredményekre derült fény. „Döbbenetes, hogy eddig mennyire nem kutatták ezt a témát – meséli Georgie. – Mostani vizsgálataink során azonban alaposan megfigyelhettük, hogyan befolyásolhatja az alacsony vasszint a sportolónők teljesítményét és edzését.”

A menstruációs ciklus során változik a szervezetben lévő vas mennyisége. A női sportolók tehát eltérő teljesítményre képesek attól függően, hogy hol tart éppen a ciklusuk?

„Pontosan. Mivel magam is sportolok, első kézből tapasztalom, hogy a sportolás szintjétől függetlenül mekkora hatással van a sportolónők teljesítményére. Az első vizsgálatunk során megkérdezett kb. 700 sportolónő mondta, hogy érzésük szerint a ciklusuk befolyásolja az edzésüket és a teljesítményüket.”

Sok sportoló kifejezetten tart attól, hogy a menstruációs ciklusa adott napjain kell versenyeznie, mert fél, hogy ez befolyásolja a szereplését. Néhány nap még nekünk, amatőröknek is ugyanekkora kihívást jelent, amikor csak mozogni szeretnénk egy kicsit, mint egyébként.

„Kutatásunkkal szeretnénk alaposabban megismerni ezeket a jelenségeket: hogy mi történik a szervezettel a menstruációs ciklus során, hogy milyen kezelések állnak a rendelkezésünkre, és hogy mit tehetnek a nők a vasszint és a teljesítményük kiegyenlítése érdekében” – mondja Georgie.

Ez pedig nemcsak a világ legjobb sportolónői számára jó hír, hanem mindnyájunknak az. Georgie rájött arra, hogy valóban sokat tehetünk azért, hogy egész hónapban jólesően és eredményesen mozoghassunk és edzhessünk. Hiszen a menstruációs ciklus egyes szakaszai során kimondottan javul a teljesítmény. Ki hitte volna?

Mindannyiunkkal előfordul a menstruációs ciklus során, hogy pár napig legszívesebben ki sem mozdulnánk az ágyból, amelyet csak a meleg vizes palackkal osztunk meg szívesen. Georgie kutatásai azonban rámutattak arra, hogy a menstruáció bármely szakasza során végzett testmozgás nemcsak biztonságos, hanem kimondottan hasznos is azok számára, akik többféle fájdalommal küzdenek.

1230x615_Four-phases-cycle-HU

Az, hogy testmozgást végezzünk, az úgynevezett „erős” vagy „vérzéses” napokon (a ciklus 1–5. napján) a legnehezebb, amikor megjön, amikor a méh nyálkahártyája leválik és kiürül. Az ösztrogén és a progeszteron hormonszintje ilyenkor alacsony, ezért fáradtnak és esetleg levertnek is érezzük magunkat. Előfordulhat, hogy a gyomrunk is görcsöl. Ám semmilyen görcs nem állhat az utunkba!

„Ilyenkor alighanem senkinek sincs hozzá kedve, mégis érdemes rávenni magunkat a mozgásra a menzesz alatt” – tanácsolja Georgie. Jólesnek a kíméletes mozgásformák, például a jóga, az úszás vagy a gyaloglás, a görcsöket pedig nyújtással vagy nyújtózkodással enyhíthetjük. Az erősítő gyakorlatok ebben a ciklusszakaszban jóval eredményesebbek, mivel a szervezetben kevesebb a fehérjét lebontó progeszteron. A szervezet fehérjéből épít izmot, így a magasabb fehérjeszint azt jelenti, hogy ekkorra érdemes időzíteni az erősítést.

„És ne feledjük: a mozgás endorfint szabadít fel!” – teszi hozzá Georgie. „A boldogsághormonok pedig segítenek túllendülni a menzesszel járó rosszkedven.”

A ciklus második szakasza, az 5–14. nap az úgynevezett „teljesítmény” vagy „csúcs” időszaka, amikor helyreáll a méhnyálkahártya – ilyenkor vagyunk a leginkább fogamzóképesek. Erősnek és energikusnak érezzük magunkat, mivel az ösztrogénszint emelkedni kezd, és végül bekövetkezik a peteérés. Ilyenkor érdemes egy kicsit jobban megerőltetnünk magunkat edzés közben. A bátrabbak akár egy edzőtábort vagy egy intenzív edzésidőszakot is bevállalhatnak! „Az ösztrogén felgyorsítja a véráram eljutását az agyba, valamint emeli bizonyos hormonok, például a szerotonin szintjét. A szerotonin szintén boldogsághormon, amely éberré és erőssé tesz, így az ember a legszívesebben megmutatná a nagyvilágnak, mire képes” – állítja Georgie.

Az ösztrogén emellett a növekedési hormonokat is serkenti, így az elöregedett sejtek megújulnak, a szervezet pedig kicsattan az egészségtől. Ha ebben a szakaszban arra leszünk figyelmesek, hogy a mellünkre, a combunkra vagy a fenekünkre egy kis zsír rakódik, nem kell megijednünk. Ez teljesen normális. Egy kis extra edzéssel pillanatok alatt leolvad rólunk.

A harmadik, „erőnléti” vagy „égetési” szakaszban (a ciklus 14–22. napján) jobban vág az eszünk. A szervezetben lévő rengeteg ösztrogén és progeszteron hatására felgyorsul az anyagcsere, ilyenkor tehát kimondottan jó a memóriánk. Előfordulhat azonban, hogy egy kicsit érzelgősek is leszünk. Ilyenkor remek döntés beiratkozni egy tánciskolába, vagy kipróbálni egy olyan mozgásformát, amelyhez a test mellett agymunkára is szükség van. „Ekkorra érdemes időzíteni az aerob vagy az erőnléti edzéseket – vélekedik Georgie –, mivel a szervezet a ciklusnak ebben a szakaszában sok zsírt éget, amely jobb energiaforrás a szénhidrátoknál.”

Érdemes tehát fontolóra venni a hosszútávfutást, vagy feliratkozni valamilyen adománygyűjtő futásra vagy kirándulásra, hogy formában maradjunk. Ha pedig az edzőterem a mindenünk, erőnléti köredzéssel növelhetjük állóképességünket.

A ciklus 23–28. napja az úgynevezett „harcos” szakasz. Gyakoribb megnevezése a premenstruációs szakasz – az ösztrogén és a szerotonin szintje ilyenkor jelentősen leesik. Ilyenkor elnyűttnek, stresszesnek érezzük magunkat, és úgy általában elegünk van a világból. Sokaknál (az érintettek 75–85%-ánál) fordul elő vízvisszatartás, görcsök és többféle fájdalom. Ezek nem a hónap legvidámabb napjai, így jó páran nem is érzik magukat túlságosan motiváltnak.

„Kíméletes mozgásra van szükség ilyenkor, hogy átsegítsen ezen az időszakon – állítja Georgie. – A mozgás megemeli az endorfinszintet, és ettől mindenki jobban érzi magát, illetve könnyebben megbirkózik a premenstruációs tünetekkel, például a kimerültséggel.” Az edzés abban is segít, hogy legyőzzük az esetleg ránk törő falási vágyat, azaz mindenki jól jár vele: a szervezet így zsírból, és nem szénhidrátból állít elő energiát, ezért érdemes kevesebb szénhidrátot fogyasztani. Fontos: ne erőltessük meg magunkat ezekben a napokban! Egész hónapban szorgosan edzettünk, így ha valaki úgy dönt, hogy inkább hátradől, és lazít egyet, nyugodtan megteheti – megdolgozott érte.

Ismerd meg még jobban